Huidbehandelingen

Rubberband ligatie voor aambeien

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (226)
  • Laatste update: 02-04-2024
  • E-mail

Voor wie is de rubberband ligatie bedoeld ?

Voor patiënten met aambeien en uitpuilend anus-slijmvlies. Hierbij kunnen klachten ontstaan zoals zwaar zeurend gevoel of zelfs pijn in de anus bij lang zitten of staan. Ook klaagt de patient vaak over vers rood bloed op de ontlasting, bloed op de toiletpapier, branderige ontlasting en een uitpuilend bobbeltje na de ontlasting. De rubberband ligatie staat ook bekend als de rubberband ligatie volgens Barron of simpelweg de “Barronse ligatuur”. Ook wordt er wel gesproken over de “elastiekjes behandeling”.

Wat houdt de behandeling met rubberband ligatie in ?

De arts zal de behandeling uitvoeren in een voor de patiënt onelegante houding, namelijk op uw rug op een gynaecologische stoel, waarbij uw benen in de beensteunen liggen. Met een kijkbuisje wordt er in de anus gekeken naar het anale kanaal en het laatste stukje van de endeldarm. Hierbij kan worden vastgesteld of er aambeien of andere afwijkingen aanwezig zijn. De rubberband ligatie wordt dan meteen gedurende dit onderzoek uitgevoerd. Er worden kleine elastiekjes rond de basis van de aambei aangebracht.  Na enkele dagen sterft dit weefsel vanzelf af en het wondje geneest met een littekentje. Deze methode is nagenoeg pijnloos.Na deze behandeling kunt u meteen weer naar huis.

 

Rubberband ligatie: Met een kijkbuisje wordt de aambei opgezogen waarna aan de basis ervan een elastiekje wordt gelegd. Het aambei sterft daarna af.
Rubberband ligatie: Met een kijkbuisje wordt de aambei opgezogen waarna aan de basis ervan een elastiekje wordt gelegd. Het aambei sterft daarna af.

Wanneer kunt u resultaat verwachten van de rubberband ligatie ?

Soms moet de behandeling enkele malen herhaald worden met een tussenpoos van circa 4 weken om een bevredigend resultaat te krijgen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de rubberband ligatie ?

Over het algemeen treden er gedurende de behandeling zelf geen complicaties. Wel kan er in de dagen na de behandeling nog wat druppeltjes bloed via de anus doorlekken op de onderbroek Dit is normaal, u hoeft er niets aan te doen, en het gaat vanzelf over.

Waar moet u op letten als u met rubberband ligatie wordt behandeld ?

Na de behandeling van de aambeien door rubberbandligatie kunt u een gevoel van aandrang ervaren. Vermijdt persen zo veel mogelijk. Indien pijn optreedt kunt u het beste een lauw-warm zitbad nemen en dit desnoods enkele malen herhalen. Als pijnstiller bij voorkeur Paracetamol.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien u i.p.v. kleine druppeltjes bloed ineens veel bloed begint te verliezen via de anus, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de behandelende arts van uw ziekenhuis. Deze complicatie komt gelukkig maar zelden voor.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.