Huidbehandelingen

Scleroseren met foam

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (176)
  • Laatste update: 24-03-2024
  • E-mail

Voor wie is scleroseren met foam bedoeld ?

Mooie benen

Patiënten met spataderen op de benen, die min of meer klachten kunnen geven van zware vermoeide soms pijnlijke benen, (nachtelijke) kuitkrampen en onrust van de benen (restless legs). Deze behandeling kent vele benamingen zoals “foamsclerose”, “echosclerose” of “sclerose onder duplex geleiding.” Eigenlijk is het een aanpassing van de reeds lang toegepaste techniek van het scleroseren. Een groot voordeel van deze techniek is dat grotere aderen, die tot voor kort alleen chirurgisch konden worden verholpen, in geselecteerde gevallen ook kunnen worden weggespoten.

Wat houdt scleroseren met foam in ?

WERKINGSPRINCIPE
De vloeistof polidocanol (merknaam Aethoxysklerol)  die normaal gebruikt wordt bij het scleroseren wordt kort voor het inspuiten opgeschuimd. Deze schuim ofwel “foam” genoemd , hecht zich snel aan de vaatwanden laat deze aan elkaar kleven. De spatader wordt als het ware “dichtgeplakt”. Om het te behandelen vat goed zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van een duplex apparaat, zoals dat ook bij eerder onderzoek van uw benen gebruikt is. Dit apparaat brengt met geluidsgolven de vaten van uw been in beeld (volgens het echo principe). Vandaar ook de term “echosclerose”. Schuim is dikker dan vloeistof en spoelt daarom minder snel uit. Hierdoor kan de polidocanol na het inspuiten langer inwerken op het binnenste van de aderwand, waardoor er een sterkere etsing ontstaat. Door de felle ontstekingsreactie die bij deze methode ontstaat kunnen ook grotere aders worden aangepakt.

METHODE
U neemt plaats op de behandeltafel. De vaatlaborant(e) zal eerst met het duplex apparaat het te behandelen vat in beeld brengen. De arts prikt de ader aan met een naald (dit voelt u als een prik) en controleert met de duplex of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters schuim in het vat ingespoten. De verspreiding van het schuim wordt met de duplex gecontroleerd.

VOORDELEN VAN DE BEHANDELING
De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk, omdat er geen littekens gemaakt worden. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik gegeven te worden. Een groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd; is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts één minuut.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK ?
Het aanprikken van het vat voelt u als een korte prik. Het inspuiten van het schuim in de ader wordt meestal niet gevoeld.

Het bereiden van de schuim; 1 deel vloeistof wordt gemengd met 4 delen lucht
Foamsclerose
Onder begeleiding van echografie wordt de diepliggende spatader ingespoten met de schuim

NA DE BEHANDELING
Het is erg belangrijk dat na de behandeling druk (compressie) wordt uitgeoefend op het behandelde vat, om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven. Om deze druk te kunnen geven wordt gebruik gemaakt van een antitrombose kous en een therapeutische elastische kous. Daarnaast worden er bij een aantal behandelingen wattenrollen gebruikt om extra druk op het vat te geven. Afhankelijk van de grootte van de behandelde spatader kan de duur van de compressie met de antitrombose kous en therapeutische elastische kous verschillen. U draagt gedurende achtenveertig uur tot een week beide kousen overdag en de onderste kous onafgebroken (dus ook ´s nachts!). De duur van het ’s nachts dragen varieert van achtenveertig uur tot één week. U krijgt instructies hoe te handelen in uw situatie. De therapeutische elastische kous dient daarna gedurende 4 tot 6 weken alleen overdag te worden gedragen. Bij klachten als pijnlijke/harde plekken draagt u de therapeutische elastische kous één week extra overdag. De antitrombose kous en therapeutische elastische kous zijn onderdeel van de behandeling en worden ze bij u aangedaan direct na de behandeling.

Foamsclerose Voor
Vóór foamsclerose
Faomsclerose na
Na foamsclerose

Wat zijn de verwachte resultaten van scleroseren met foam?

Studies hebben laten zien dat tussen de 70 tot 90% van de behandelde aders na 3 jaar nog steeds dicht zitten. Een kleine groep patiënten hebben dus een tweede of derde behandeling nodig, om het vat dicht te houden. De tweede behandeling kan al nodig zijn 4 tot 6 weken na de eerste behandeling. Lang niet altijd leidt inspuiten van spataderen tot vermindering van klachten, zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc. ! Tevens kan geen garantie gegeven worden dat in de toekomst geen nieuwe spataderen zullen ontstaan.

Wat zijn de bijwerkingen van scleroseren met foam?

Scleroseren met foam is voor behandeling van middelgrote tot grote spataders zeker effectiever te noemen dan de klassieke scleroseren met vloeistof. Daartegenover staat echter dat bepaalde bijwerkingen vaker zullen worden gezien.

MILDE BIJWERKINGEN
1. Aderontsteking (flebitis). Dit voelt u als een pijnlijke streng in het behandelde vat. Deze bijwerking treedt bij 10% van de gevallen op omdat door het inspuiten van het schuim een ontstekingsrecatie wordt uitgelokt. Gelukkig verdwijnt deze reactie op den duur spontaan. Indien het te pijnlijk wordt, kunt u gerust een paracetamol innenemen.
2.Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie. Vermijd felle zon en ook de zonnebank gedurende vier weken na de behandeling om nog meer verkleuring te voorkomen.
3. Zwelling (oedeem) van het behandeld been. Het oedeem kan behandeld worden door voor een paar maanden langer de elastische kous klasse 2 door te dragen

ERNSTIGE BIJWERKINGEN
1. Acute allergische reactie op polidocanol. Dit wordt bij 0.3% van de gevallen gezien, binnen 30 minuten na de behandeling. Dit herkent u aan plotseling optreden van benauwdheid en jeukende huiduitslag. Indien u eerder een allergische reactie op de vloeistof heeft doorgemaakt, mag u niet met foam scleroseren worden behandeld.
2. Diepe veneuze trombose (afgekort DVT). Helaas treedt deze bijwerking op bij 1% van de gevallen. U herkent een DVT door een toenemende pijnlijk kuit of been waarbij het been flink kan opzwellen en rood wordt. In dat geval dient u snel contact op te nemen met uw behandelde arts
3. Longembolie. Als gevolg van een DVT (zie punt 2) loopt u risico om een longembolie te ontwikkelen. De klachten zijn plotselinge benauwdheid en blauw zien. Gelukkig wordt een longembolie na foamsclerose slechts zelden waargenomen ( ± 0.01 %).

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen na de behandeling met foamsclerose?

  • Direct na de behandeling dient u nog zo’n 20 minuten op de polikliniek rond te wandelen. Een kleine groep patiënten kan gedurende deze periode last krijgen van wazig zien, duizeligheid, pijn op de borst of hoofdpijn. Ook kan gedurende deze 30 minuten een allergische reactie optreden (lees boven). Gelukkig treden deze acute complicaties maar zelden op.
  • U mag na 20 minuten observatie zonder begeleiding weer naar huis. U kunt dus met uw eigen vervoermiddel (fiets, auto etc..) weer naar huis.
  • Gedurende de periode (tussen 4 en 6 weken) dat u de overdag kousen aanhebt dient u intensieve sporten zoals balsporten, contactsporten, fitness of hardlopen te vermijden. U mag ook niet zwaar tillen. U mag wel wandelen en fietsen. Alles dus met mate. Ook bezoek aan de sauna, masseur of zonnebank wordt in deze periode afgeraden.
  • Op de dag van de behandeling kan ‘s avonds hoofdpijn, rillerigheid en koorts optreden. U mag een tablet Paracetamol 500 mg innemen, echter geen Aspirine.
  • Mogelijke blauwe plekken trekken vanzelf weg, evenals roodbruine verkleuringen.
  • Om de risico van pigmentvlekken te verminderen, adviseren we u om bij zonnige dagen een goede zonnebrand crème op de behandelde benen aan te brengen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen?

Bij aanhoudende pijnklachten ter plaatse van het behandelde vat kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

CONTROLEAFSPRAAK
Na de behandeling maakt u een controle afspraak. Zes tot acht weken na de behandeling wordt u teruggezien voor controle. Op dat moment wordt beoordeeld of de behandeling geslaagd is. Het is altijd mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan, of dat het weer open is gegaan. Bij controle wordt beoordeeld of de behandeling herhaald moet worden, of dat een andere behandelvorm noodzakelijk is.

Videos

Het infuusnaald

Het inspuiten

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.