Huidaandoeningen

Herpes genitalis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (217)
  • Laatste update: 23-03-2024
  • E-mail

Wat is herpes genitalis ?

Herpes genitalis wordt beschouwd als een SOA. Per jaar lopen ongeveer 12.000 mensen herpes genitalis op.

Hoe loopt u herpes genitalis op ?

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Kenmerkend voor herpes genitalis zijn de blaasjes of kleine wondjes rond de geslachtsdelen. Herpes wordt overgedragen door in aanraking te komen met de uitslag op de huid, of met het slijmvlies van de mond, penis, anus of vagina van iemand die herpes heeft. Herpes is zeer besmettelijk. Vooral op het moment dat iemand wondjes of blaasjes heeft. Ongeveer een week nadat je bent geïnfecteerd met iemand het herpesvirus, kun je de eerste klachten krijgen. Het kan ook langer duren. De eerste infectie verloopt meestal het hevigst. Als de wondjes zijn genezen, zijn de klachten voorbij. Dat betekent niet dat het virus uit je lichaam verdwijnt. De verschijnselen kunnen steeds terugkomen. Ook zonder seksueel contact. Het virus komt meestal terug op een moment dat de weerstand verzwakt is. Er bestaan wel middelen om de klachten te verminderen en het aantal aanvallen te beperken. De ‘koortslip’ (herpes labialis) wordt veroorzaakt door een ander type herpesvirus. Via orale seks kan het ‘koortslipvirus’ worden overgedragen op de geslachtsdelen en daar herpes genitalis veroorzaken. Andersom kan je op deze manier ook herpes genitalis overdragen op de mond.

Hoe ziet herpes genitalis eruit ?

Het herpesvirus veroorzaakt rode plekjes en met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes gaan over in kleine wondjes die langzaam indrogen. Als de wondjes zijn genezen, zijn de klachten voorbij. De blaasjes zitten meestal op de penis of de vagina. Ze kunnen zich ook op een minder zichtbare plek bevinden. Bijvoorbeeld in de vagina, op de baarmoedermond of in de anus. Ook kan er sprake zijn van:

  • jeuk
  • pijn in de besmette lichaamsdelen
  • opgezette, pijnlijke lymfeklieren
  • overgevoeligheid van de liesstreek
  • een branderige, schrijnende pijn bij het plassen
  • soms afscheiding uit de vagina
  • koorts, hoofdpijn en spierpijn (tijdens een eerste aanval).

Als de weerstand is verzwakt kan een herpes genitalis-infectie ernstiger verlopen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een hiv-infectie of als iemand medicijnen gebruikt tegen afstotingsverschijnselen (prednisolon of cystostatica).

HERPES EN ZWANGERSCHAP
Wie een herpes heeft gehad, kan gewoon zwanger worden. Risico op besmetting van het kind is klein. Er kan dus gewoon worden bevallen. Alleen bij een eerste infectie, in de laatste weken voor de bevalling wordt gekozen voor een keizersnede.

Herpes aan het vrouwelijk geslachtsdeel
Herpes aan het vrouwelijk geslachtsdeel
Herpes aan het mannelijk geslachtsdeel
Herpes aan het mannelijk geslachtsdeel

Hoe wordt herpes genitalis aangetoond ?

Om aan te tonen dat iemand herpes heeft, bekijkt de arts de blaasjes. Eventueel maakt hij/zij een uitstrijkje van het vocht uit de blaasjes. In sommige gevallen wordt er twee maal bloedonderzoek gedaan ten tijde van de eerste bezoek en 14 dagen daarna. Er kan in het bloed gekeken worden of er sprake is van een eerste infectie (primo-infectie) of een recidief. Vaak wordt er na het verdwijnen van de pijnlijke blaasjes opnieuw een afspraak met je gemaakt voor een volledige SOA screening.

Wat is de behandeling van herpes genitalis ?

  • Herpes is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die ervoor zorgen dat een aanval minder pijnlijk is en korter duurt. Het betreft een kuur van 5 dagen. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven wanneer de blaasjes nog maar kort bestaan ( < 2 dagen), anders heeft de behandeling geen zin meer. Één van de medicijnen is Zelitrex. Wanneer een persoon meer dan 6 aanvallen per jaar heeft, kan de arts ook besluiten om een onderhoudskuur te geven van 6 maanden met dit middel. De dosering is dan lager dan de aanvalsdosering. Na een half jaar wordt gekeken of verder onderhoudsbehandeling nodig is.
  • Om de blaasjes in te drogen wordt een zinkoxidesmeersel op de blaasjes aangebracht. Dit smeersel geeft een witgrijze verkleuring van de huid. Om te voorkomen dat de kapotte huid wordt besmet met een bacterie kan het soms ook nuttig zijn om het aangedane gebied te wassen met een desinfecterende zeep.
  • Bij pijn mag je altijd paracetamol gebruiken; 3 keer daags 2 tabletten van 500 mg.

Wat kunt u zelf doen als u herpes genitalis heeft ?

  • Tijdens een aanval is het beter om geen seks te hebben.
  • Waarschuw al je seksuele partners en adviseer ze om zich ook te laten onderzoeken.

Komt herpes genitalis vaak terug ?

Wie eenmaal herpes heeft, raakt het nooit meer kwijt. De klachten kunnen verdwijnen, maar het virus blijft in het lichaam aanwezig. Dat betekent dat de verschijnselen terug kunnen komen. Meestal gebeurt dat op een moment dat de weerstand is verzwakt. Zoals bijvoorbeeld bij griep, stress of tijdens de menstruatie.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.