Huidaandoeningen

Ziekte van Jessner

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (204)
  • Laatste update: 02-04-2024
  • E-mail

Wat is de ziekte van Jessner ?

De ziekte van Jessner is een zeldzame chronische huidontsteking met een onbekende oorzaak. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen tussen de 30ste en 40ste jaar, maar is in de literatuur ook beschreven bij vrouwen en kinderen. “Jessner” is de naam van de arts die de aandoening voor het eerst in 1957 beschreef. In Engelse leerboeken staat de aandoening ook bekend als “lymfocytic infiltrations of the skin”.

Hoe ontstaat de ziekte van Jessner ?

De oorzaak is niet duidelijk. In het begin is er vaak een relatie met zonblootstelling, maar dit geldt lang niet voor iedere patiënt . Ook zou er een relatie bestaan met andere zongerelateerde huidaandoeningen zoals chronische discoïde lupus erythematosus (CDLE) en polymorfe lichteruptie (PMLE of zonneallergie). De ziekte van Jessner gaat echter niet over in CDLE of PMLE. Het cutaan lymfoom zou ook samenhangen met deze ziekte, echter het precieze verband is nog onduidelijk. Tot nu toe is er geen verwekker gevonden; de ziekte van Jessner is dus niet besmettelijk.

Hoe ziet de ziekte van Jessner eruit ?

We zien vaak symmetrisch gelokaliseerde rode tot roodpaarse verharde bultjes en plakkaten die soms ring- of hoefijzervormig zijn. Voorkeursplaatsen zijn het gezicht (voorhoofd en wangen), de nek en de bovenrug. Er bestaat geen schilfering of verlittekening. De plekken doen geen pijn en jeuken niet. De algemene gezondheid van de patiënt is niet aangetast.

Hoe wordt de diagnose gesteld van de ziekte van Jessner ?

Uw dermatoloog zal bij u een huidbiopsie doen om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling van de ziekte van Jessner ?

Het is bekend dat de behandeling van de ziekte van Jessner moeizaam verloopt. Er kan geprobeerd worden met de volgende middelen.
1. Corticosteroïden lokaal. 
Vaak wordt er begonnen met een sterke ontstekingsremmende corticosteroïd crème. Deze crème dient u 1 of 2 keer per dag precies op de plekken aan te brengen. Hardnekkige plekjes kunnen worden behandeld met injecties bevattende corticosteroïden.
2. Tablettenkuur
. Bij tekortschieten van de lokale behandeling of bij uitgebreidere vormen kan de huidarts besluiten u een tablettenkuur voor te schrijven. Het meest werkzame middel om het ontstekingsproces af te remmen is een antimalariamiddel, zoals hydroxychloroquine (merknaam Plaquenil) . Wanneer u een tablettenkuur krijgt dient uw bloed regelmatig te worden gecontroleerd. Hiervoor maakt u minimaal 2 keer per jaar een afspraak bij uw dermatoloog.

Wat kunt u zelf doen aan de ziekte van Jessner ?

Indien de huidafwijkingen verergeren bij zonblootstelling raden we u sterk aan om uw (gezichts)huid goed tegen de zon te beschermen. Gebruik hiervoor een zonwerend middel met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger).

Wat is het beloop van de ziekte van Jessner ?

De ziekte van Jessner is een chronische huidaandoening. De huidafwijkingen kunnen spontaan verdwijnen binnen weken tot maanden, maar keren vaak weer terug. Bij de meeste patiënten blijven de afwijkingen echter jarenlang aanwezig.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.