Huidbehandelingen

Plaktesten

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (233)
  • Laatste update: 10-04-2024
  • E-mail

Waarvoor wordt een plaktest gedaan ?

Plaktesten worden uitgevoerd bij patiënten bij wie een contactallergie wordt vermoed.

Wat houdt een plaktest in ?

U maakt 3 afspraken in 1 week (meestal maandag, woensdag en donderdag of vrijdag). Op de derde dag worden de pleisters weer verwijderd en op de vierde of vijfde dag wordt de test afgelezen.
DAG 1:
De eerste dag heeft u een gesprek met de arts, die beslist welke stoffen bij u getest moeten worden. Het is daarvoor van belang dat u zo veel mogelijk informatie geeft over uw huidklachten en de omstandigheden waaronder ze ontstaan. Er bestaat een standaard reeks van te testen stoffen ontwikkeld waar Europeanen het meest frequent allergisch op reageren. Deze reeks stoffen staat ook bekend als de Europese Standaardreeks. Afhankelijk van uw klachten kan er ook een aanvullende testreeks worden getest, bijv. een kappersreeks. Verder kunnen ook eigen verdachte middelen worden getest. Wanneer uw arts dit laatste nodig vindt dient u op de eerste testdag ook uw eigen geneesmiddelen, cosmetica, zalven, crèmes en/of huismiddelen mee te nemen (liefst in originele verpakking). Op basis van dit gesprek wordt de plakproef klaargemaakt . De te testen stoffen worden in kleine “kamertjes” met speciale pleisters op de rug geplakt. Voor dit speciale materiaal heeft u een recept voor Uw eigen apotheek gekregen en u wordt verzocht dit bij uw eerste bezoek aan de arts of verpleegkundige af te geven. Eventuele donkere plekken die u door de plakkers ziet doorschemeren, zijn geen allergische reacties, maar kleurstoffen van het geteste materiaal. Wel kan door het testen wat jeuk ontstaan. Mochten de randen van de plakker loslaten, dan kunt u deze met (papier)pleister weer vast zetten.
DAG 3:
Twee dagen later heeft u de tweede afspraak. De plakkers worden verwijderd en de testplaatsen worden gemarkeerd met speciale inkt (onzichtbare – om Uw kleding niet te beschadigen). Deze inkt is gemakkelijk waterafwasbaar, dus u kunt tussen de tweede en derde afspraak niet onder de douche of in bad.
DAG 4 of 5:
De volgende dag komt u voor de derde maal en wordt de test afgelezen. De bevindingen worden u meegedeeld en u krijgt indien nodig adviezen. In sommige gevallen wordt een vervolgonderzoek afgesproken.

Hoe wordt een plaktest beoordeeld ?

Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt. U ziet dan in het betreffend “hokje” roodheid, zwelling, blaasjes en bultjes.
Een positieve reactie op dag 2 dat weer is verdwenen op dag 3 wordt beschouwd als een irritatiereactie. Dit is ook de reden waarom u na 4 dagen opnieuw wordt onderzocht door de arts. Een echte contact allergische reactie is op deze tweede onderzoekdag nog steeds duidelijk zichtbaar. 

Positieve reacties op nikkel en colofonium (lijmstof)
Positieve reacties op nikkel en colofonium (lijmstof)
Positieve reactie op Kathon CG, een conserveermiddel
Positieve reactie op Kathon CG, een conserveermiddel
Ook de bekende uiercrème of uierzalf geeft soms reacties, door de wolvet die hierin zit
Ook de bekende uiercrème of uierzalf geeft soms reacties, door de wolvet die hierin zit

Waar moet u op letten als u een plaktest krijgt ?

1. Om het onderzoek niet te verstoren raden wij u aan om in de week voorafgaande aan het onderzoek en tijdens het onderzoek:
– de rug niet aan zonlicht of hoogtezon blootstellen
– de rug niet insmeren met hormoon zalven/crèmes
– de rug niet insmeren met vette zalven/crèmes of andere huidverzorgingsproducten
Indien u antihistaminica gebruikt kunt u deze gewoon doorgebruiken tijdens het plakproefonderzoek aangezien ze het onderzoek niet beïnvloeden.

2. Wanneer het plakverband eenmaal op de rug zit dient u
–  Slechts kort en voorzichtig te douchen. Houd het plakerband zo droog mogelijk
– Overmatige bewegingen van de rug zoals zware arbeid, sport, tillen, veel bukken, wrijven, en krabben te vermijden

3. In sommige gevallen zal ook een intracutane test worden gedaan. Hierbij krijgt u prikjes in de onderarm die twintig minuten later kunnen worden afgelezen. Dit onderzoek kan niet gedaan worden als u in de week voorafgaande aan het onderzoek antihistaminica (zoals levocetirizine of desloratidine) geslikt heeft. Op het plakproefonderzoek hebben deze medicijnen geen invloed en na het eventuele intracutane onderzoek mogen ze dan ook gewoon weer gebruikt worden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een plaktest ?

– U kunt een irritatie reactie krijgen op de geteste stof(fen). Dit is echter voorbijgaand
– U kunt zelfs voor de geteste stof(fen) gesensibiliseerd worden, d.w.z., u wordt voor de geteste stof (fen) contactallergisch terwijl u dat vóór het onderzoek niet was.
– Verergering van bestaande huidaandoening
– Pigmentverkleuringen op de testplekken
– Litteken vorming (zeer zeldzaam)

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Ernstige complicaties worden niet gezien bij een plaktest.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.