Huidbehandelingen

Erivedge (vismodegib)

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (228)
  • Laatste update: 02-04-2024
  • E-mail

Voor wie is Erivedge bedoeld ?

Erivedge is een geneesmiddel tegen kanker dat de werkzame stof vismodegib bevat. Het wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met basaalcelcarcinoom (een langzaam groeiende vorm van huidkanker) in gevorderde stadia: wanneer de kanker metastatisch is (naar andere delen van het lichaam is uitgezaaid) en symptomen veroorzaakt, of wanneer deze plaatselijk gevorderd is (is begonnen zich te verspreiden naar nabijgelegen gebieden) en niet geschikt is voor chirurgie of radiotherapie (behandeling met straling).

Hoe wordt Erivedge gebruikt ?

Erivedge is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Het mag alleen worden voorgeschreven door of onder toezicht van een gespecialiseerd arts met ervaring in het behandelen van basaalcelcarcinoom. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules (150 mg). De aanbevolen dosering is eenmaal daags één capsule. De voordelen van het voortzetten van de behandeling dienen regelmatig te worden beoordeeld, en de beste behandelingsduur zal variëren op basis van het voordeel en de bijwerkingen die door iedere patiënt worden ondervonden. Zie de bijsluiter voor meer informatie

Hoe werkt Erivedge ?

De werkzame stof in Erivedge, vismodegib, werkt door middel van het ontwrichten van de zogenaamde ‘Hedgehog-signaleringsroute’, die normaliter betrokken is bij het reguleren van de vroege celontwikkelingsstadia van ongeboren baby’s en bij bepaalde celprocessen in volwassenen. Bij basaalcelcarcinoom wordt de Hedgehog-signaleringsroute abnormaal actief, wat leidt tot de groei en verspreiding van de carcinomateuze cellen. Vismodegib hecht zich aan een eiwit dat ‘SMO’ wordt genoemd en dat betrokken is bij het activeren van de Hedgehog-signaleringsroute. Door zich aan SMO te hechten blokkeert vismodegib deze route, waardoor de groei en verspreiding van de kankercellen in basaalcelcarcinoom worden vertraagd.

Welke voordelen bleek Erivedge in onderzoeken te hebben?

Erivedge werd onderzocht in één belangrijk onderzoek onder 104 patiënten met hetzij metastatisch, hetzij plaatselijk gevorderd basaalcelcarcinoom. De patiënten kregen Erivedge totdat hun ziekte erger werd, totdat ze de behandeling niet langer konden verdragen of totdat ze zich uit het onderzoek terugtrokken. Erivedge werd niet met andere behandelingen vergeleken. De belangrijkste maat voor effectiviteit was de respons op de behandeling, gebaseerd op een vermindering van de tumorgrootte met ten minste 30% of verdwijning van alle tekenen van kanker (het objectieve responspercentage). Ongeveer 33% (11 van de 33) van de patiënten met metastatische ziekte en 48% (30 van de 63) van de patiënten met plaatselijk gevorderde ziekte reageerde op behandeling.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Erivedge ?

De meest voorkomende bijwerkingen van Erivedge (die bij meer dan 3 op de 10 personen kunnen optreden) zijn spierspasmen, alopecia (haarverlies), dysgeusie (smaakstoornissen), gewichtsverlies, vermoeidheid en misselijkheid. Zie de bijsluiter voor het volledige overzicht van alle gerapporteerde bijwerkingen van Erivedge.

Voor wie is Erivedge niet geschikt ?

  • Erivedge mag niet worden gebruikt bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, of die kinderen kunnen krijgen en het speciale zwangerschapspreventieprogramma voor Erivedge niet naleven.
  • Het mag niet samen met sint-janskruid worden gebruikt (een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van depressie).

Waar kan ik terecht voor behandeling met Erivedge ?

Behandeling in Nederland gebeurt door een oncologisch geschoolde dermatoloog binnen een multidisciplinair team. Het team bestaat uit dermatoloog, oncoloog, radiotherapeut, plastisch chirurg en/of hoofd-halschirurg. Behandeling met vismodegib wordt in ons land voorlopig geconcentreerd in de academische centra van Maastricht, Groningen en Rotterdam.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.