Huidaandoeningen

Lentigo solaris / Levervlek

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (200)
  • Laatste update: 02-04-2024
  • E-mail

Wat is een lentigo solaris ?

Lentigo solaris is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij oudere vaak zonbeschadigde blanke huidtypen. Andere benamingen zijn “lentigo senilis”of “ouderdomsvlekken” en “levervlekken” (= omdat de kleur lijkt op die van lever). Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes (mensen met rood haar die moeizaam kunnen bruinen). Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor. Er bestaat geen geslachtsvoorkeur. 

Laserbehandeling van ouderdomsvlekken

Voor meer informatie over laserbehandeling van pigmentvlekken en ouderdomsvlekken klik op onderstaande afbeelding:

Is een lentigo solaris een soort ouderdomsvlek?

Ja, lentigo solaris is een soort ouderdomsvlek. Er bestaan echter meerdere soorten ouderdomsvlekken.

Lees hier voor meer informatie over ouderdomsvlekken

Hoe ontstaat een lentigo solaris ?

Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van levervlekken en de mate van zonblootstelling die de persoon gedurende het leven heeft gehad. Met andere woorden een lentigo solaris is een teken dat de huid zich frequent heeft moeten beschermen tegen de (schadelijke) UV- stralen. Levervlekken vinden we ook bij personen die vanwege een huidziekte (bijv. psoriasis of vitiligo) langdurig met PUVA therapie zijn behandeld en ook bij fanatieke zonnebank gebruikers.

Hoe ziet lentigo solaris eruit ?

Op zon beschenen huiddelen (met name het gezicht) zien we scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal zien we 1 of 2 vlekken, soms echter uitgebreider, met name op de handruggen en onderarmen.

Na een zonnebrand kunnen er binnen enkele dagen op de verbrande plek meerdere samenvloeiende levervlekken ontstaan (zgn. “eruptieve lentigines”) die een grote vlek vormen. Bij oudere mensen zie we lentigines solares vaak samen met tekenen van zonneschade.

Levervlekken op de handrug
Ouderdomsvlekken op de handruggen
Lentigo solaris op de elleboog
Lentigo solaris op de elleboog
Lentigines solares samen met zonneschade
Lentigines solares samen met zonneschade

Hoe wordt de diagnose gesteld van een lentigo solaris?

Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden.  Bij twijfel wordt er een huidbiopsie genomen.

Wat is de behandeling van een lentigo solaris?

Omdat de aandoening goedaardig is hoeft deze niet persé behandeld te worden. Indien de vlek cosmetische bezwaren geeft bestaan er diverse behandelmogelijkheden.

De eerste keus therapie met de grootste kans op succes en het mooiste cosmetisch resultaat is ongetwijfeld lasertherapie. Diverse pigmentlasers zijn effectief, zoals de Q-switched laser (Nd:YAG, ruby of alexandrite). Met een CO2 laser kan een lentigo solaris ook fraai worden verwijderd. Nog beter zijn de nieuwere picolasers, waarmee met minder behandelingen sneller resultaat wordt bereikt. Meestal zijn er 1 tot 2 behandelingen voldoende.  Andere, minder effectievere methoden zijn huidblekende crèmes, chemische peeling, vloeibare stikstof en coagulatie.

Hoe kan ik voorkómen dat ik levervlekken krijg?

Omdat een lentigo solaris een gevolg is van zonneschade gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere uitingen van zonneschade (zoals actinische keratose).

  1. Het ontstaan van nieuwe levervlekken kunt u tot op een zekere mate voorkómen door verstandig met de zon om te gaan. Belangrijk is verdere beschadiging van de huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door minder in de zon te vertoeven en te stoppen met het gebruik van de zonnebank.
  2. Het gebruik van zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) maar vooral het dragen van beschermende kleding en hoofddeksel is van groot belang. Hierbij moet men bedenken dat een zonnebrandmiddel niet bedoeld is om langer in de zon te zijn; deze is bedoeld om, gedurende de tijd dat u in de zon bent, de huid te beschermen.

Kan een lentigo solaris vanzelf verdwijnen?

Een lentigo solaris zal niet spontaan verdwijnen als de zon minder hard schijnt. Ook in de wintermaanden blijft het dus zichtbaar. Het kan echter wel in de tijd steeds groter worden.

Kan een lentigo solaris kwaadaardig worden?

Een lentigo solaris zal altijd goedaardig blijven. Er bestaan echter een aantal vormen van huidkankers die kunnen lijken op een lentigo solaris, zoals een lentigo maligna of zelfs een melanoom. Wanneer een levervlek steeds groter wordt, donker gaat verkleuren of zelfs gaat bloeden dient u deze door uw huidarts te laten nakijken.

Advertenties
  • Maak een afspraak voor behandeling met de Picoway laser door op de logo te klikken

    Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.

Vraag het de huidarts

De meest gestelde vragen over Pigmentvlekken op een rijtje.